Poetin ziet verlenging oliedeal met OPEC wel zitten

Vladimir Poetin ziet mogelijkheden om de deal van productiebeperking met de OPEC-landen te verlengen tot eind 2018. De huidige gemaakte afspraken lopen tot eind maart volgend jaar.

Tijdens een energieconferentie in Moskou liet de Russische president weten dat een eventuele verlenging op dit moment nog niet aan de orde is. Bij het aflopen van de huidige deal volgend jaar maart wordt een besluit genomen op basis van de situatie dan. Samen met de OPEC-landen en enkele andere grote olieproducenten heeft Rusland sinds begin dit jaar afspraken gemaakt om de productie te verlagen en zo de olieprijzen te stutten. Afgelopen mei werd deze deal verlengd tot eind maart 2018.

Poetin heeft vorige week de situatie besproken met koning Salman van Saudi-Arabië, die een bezoek bracht aan Moskou. Binnen OPEC is Saudi-Arabië veruit het belangrijkste lid, goed voor bijna een derde van de totale olieproductie. Buiten het kartel is Rusland een van de grootste spelers in de markt.

OPEC-lid Venezuela is groot voorstander om meer landen buiten het oliekartel te vragen hun olieproductie te verlagen. Het land, dat in een diepe economische crisis verkeerd vanwege de aanhoudende lage olieprijzen, heeft nog tien tot twaalf olieproducerende landen uitgenodigd mee te doen.

Op dit moment schommelen de olieprijzen al geruime tijd tussen de 50 en 60 dollar per vat. Dat is bijna de helft van de prijzen in de zomer van 2014, maar twee keer zo veel als in het eerste kwartaal van 2016, wat als absoluut dieptepunt gold.