Saudi-Arabië in recessie vanwege lage olieprijs

Men zal niet heel snel verwachten dat recessie en Saudi-Arabië in een adem worden genoemd. Het land verkeert echter daadwerkelijk in een recessie na twee kwartalen van krimp. Het bbp daalde in het tweede kwartaal van 2017 met 1,06 procent.

Het eerste kwartaal van dit jaar kende al een krimp van een half procent en voor het eerst teert het land nu in op zijn reserves. Het totale tekort op de begroting is nu opgelopen tot 15 procent van het bbp.

Vanwege de problemen rond de lage olieprijzen kondigde Saudi-Arabië al aan zijn staatsoliemaatschappij deels te privatiseren. De intentie van het land is om de economie te hervormen en zodoende zijn afhankelijkheid van olie te verlagen, maar dat valt niet mee.

De economische groei in het land was zonder de oliesector in de eerste helft van 2017 maar 0,6 procent. Dit ondanks grootschalige investeringen in nieuwe activiteiten. Om überhaupt iets te kunnen doen aan de stijgende werkloosheid in het land is dat volstrekt onvoldoende.

De groei wordt ook enigszins geremd doordat allerlei subsidies voor de Saoedi's zelf worden afgebouwd. Dit zorgt tevens voor grote onrust.

Persbureau Bloomberg hield onder Saoedische economen een enquête over de groeiverwachting in 2017. De economen verwachten dit jaar geen groei.