Wetenschappers willen dat voedsel in biobrandstof wordt verboden

Nederland moet stoppen met het gebruik van voedselgewassen in biobrandstoffen, vindt een grote groep wetenschappers. Zij hebben in een open brief in dagblad Trouw aan het kabinet geschreven dat de productie van biobrandstof met voedselgewassen de grond uitput. Volgens de groep van 174 ondertekenaars leidt dit niet tot minder, maar juist tot meer CO2-uitstoot.

De initiatiefnemer van de open brief is Michiel Köhne van de Wageningen Universiteit. Köhne noemt het rampzalig dat brandstofplantages, waarop één type plant of boom wordt geteeld, natuurlijke bossen en biodiversiteit verdrijven.

Volgens de briefschrijvers stoot biodiesel uit voedsel twee keer zo veel CO2 uit dan het geval is bij fossiele diesel. Bij diesel gemaakt uit palmolie blijkt dat zelfs drie keer zo veel, omdat de bodem waarop de gewassen worden geteeld enorm veel koolstof bevat. Ook is er voor die teelt steeds meer landbouwgrond nodig.

Nog een nadeel is dat de prijzen van voedsel kunnen stijgen omdat het niet meer gebruikt wordt om op te eten, maar om te verbranden. Hierdoor worden de allerarmsten getroffen. "Het EU-biobrandstofbeleid zet een premie op landroof, corruptie en intimidatie en draagt bij aan sociale conflicten, armoede en ongelijkheid", aldus de wetenschappers. Ook milieudefensie staat volledig achter de standpunten in de brief.

Afgelopen maandag is er met staatssecretaris Van Veldhoven gedebatteerd in de Tweede Kamer over het gebruik van biobrandstof tot 2020. Voor eind 2017 spreekt minister Wiebes in Brussel over het gebruik van biobrandstof in de EU tussen 2020 en 2030. De ondertekenaars van de open brief willen dat de bewindslieden het pleidooi overnemen.