Zweedse energiecentrale stookt geen kolen maar H&M-kleding

Een energiecentrale in Zweden die af wil van fossiele brandstoffen stookt daarvoor in de plaats afgedankte kleding van modeketen H&M. "Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal."

Zweden maakt al geruime tijd gebruik van duurzame bronnen om het land van stroom te voorzien en heeft zich nu tot doel gesteld om rond 2020 fossiele brandstoffen geheel uit te bannen. De energiecentrales die nog steeds met fossiele brandstoffen stoken moeten dus naar alternatieven op zoek.

Een goed voorbeeld hiervan is de energiecentrale in Vasteras dat de omschakeling heeft gemaakt naar het verbranden van gerecycled hout en afval. Een groot deel van dat afval blijkt afgedankte kleding te zijn van H&M. "Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal. Ons doel is om enkel hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen te gebruiken", klinkt het bij energiebedrijf Malarenergi, de exploiteerder van de centrale.

Malarenergi heeft afspraken gemaakt met nabijgelegen steden om hun afval te verbranden. Een deel is afkomstig van een groot H&M-magazijn in de regio.

Vorige maand kwam H&M in Denemarken nog in opspraak omdat er sprake zou zijn dat daar tonnen aan nieuwe - niet verkochte - kleding zou worden verbrand. Volgens de kledinggigant gaat het hier echter om kleding dat niet geschikt is om te dragen.

Aan Bloomberg vertelde communicatieverantwoordelijke Johanna Dahl: "H&M verbrandt geen kleding die veilig is om te gebruiken. Maar we zijn verplicht om ervoor te zorgen dat beschimmelde kleding of stukken die niet voldoen aan onze strikte regels voor chemicaliën worden vernietigd."

Malarenergi heeft dit jaar - naast 400.000 ton afval - al ongeveer 15 ton afgedankte H&M-kleding verbrandt en voorziet daarmee zo'n 150.000 gezinnen van stroom. Op het hoogtepunt in 1996 werd er door de centrale nog 650.000 ton kolen verbrand.