Energielijst 2018: fiscaal voordeel bij investeren in energiezuinige technieken

Ook in 2018 kunnen bedrijven die investeren in energiezuinige technieken rekenen op een fiscaal voordeel via de EIA (Energie-investeringsaftrek). Indien wordt geïnvesteerd in een techniek die voorkomt op de Energielijst 2018 kan een organisatie tot 54,5 procent van de investeringskosten aftrekken. Het EIA heeft dit jaar een budget van 147 miljoen euro.

In de Energielijst 2018 is ten opzichte van voorgaande jaren een geheel nieuw hoofdstuk toegevoegd gericht op de energiebalancering. Deze systemen brengen balans in vraag en aanbod van duurzame energie om zodoende aan de energietransitie in Nederland een bijdrage te leveren. Door het combineren van opslagcapaciteit met optimalisatiesoftware kan tijdens pieken in de productie duurzame energie worden opgeslagen om in een later stadium te worden benut. Enkele voorbeelden hiervan zijn; slim opslaan van elektrische energie, omzetten van elektrische energie naar waterstof of naar warmte. Door het inzetten van een slim energienetwerk kan duurzaam opgewekte energie lokaal worden benut.

Ook heeft er een verruiming plaatsgevonden op de Energielijst 2018 in de categorie transportmiddelen waardoor ook de zeevaart bij gebruikmaking van energiebesparing in aanmerking kan komen. Daarnaast is een innovatieve conserveringstechnologie opgenomen waarbij op lagere temperatuur wordt gewerkt. Indien een bepaalde techniek niet op de Energielijst 2018 staat vermeld, kan deze onder een generieke code worden aangemeld voor EIA. De techniek wordt dan onder andere getest op energiebesparing.