Kabinet positief tegenover hogere energietaks

Een commissie, onder leiding van oud PvdA-topman Diederik Samson, heeft bedacht om de belasting op gas te verhogen en daarnaast die op elektriciteit te verlagen. De meeste huishoudens gaan komend jaar hierdoor netto meer betalen.

Minister Wiebes is groot voorstander van dit plan en vindt dat het kabinet daar direct van zegt dat het moet gebeuren. Volgens de bewindsman moet dit echter wel worden beperkt zodat het geen straf wordt voor mensen die niet kunnen veranderen, maar wel een prikkel voor mensen die het wel kunnen.

Het idee van Samson om de gasbelasting met 75 procent te verhogen is van de baan en het kabinet zet ook een streep door het plan om de verhuurdersheffing te halveren. Woningcorporaties konden door die halvering meer geld overhouden voor investeringen.

Minister Wiebes liet verder weten dat de commissie van Diederik Samson met meer ideeën moet komen om huishoudens te helpen met laagdrempelige manieren voor het financieren van het vergroenen van huizen. "Dat is noodzakelijk voor het draagvlak. Er moet een aantrekkelijk pakket aan financieringsmogelijkheden komen. Dat heeft nog onvoldoende opgeleverd. Daar zetten we vol op in", aldus Wiebes.