Laatste deel Centrale Harculo neergehaald

Afgelopen vrijdag (30 november) zijn de laatste delen van de oude elektriciteitscentrale Harculo in Zwolle tegen de vlakte gegaan. Geen enkele ruimte waar ooit elektriciteit werd opgewekt staat nog overeind.

Onderaan de twee zogeheten ketelstatieven werden lichte explosieven gebruikt waardoor de ketels zo beheerst mogelijk naar beneden vielen. Een woordvoerder van ENGIE gaf aan dat dit de veiligste manier was om dit deel tegen de vlakte te krijgen.

In het deel zat ook nog steeds asbest, maar het neerhalen vormde geen gevaar voor de volksgezondheid. Volgens ENGIE waren de delen met asbest dusdanig ingekapseld met stalen platen, dat de mogelijk dat er vezels vrij zouden komen nul was.

Daarnaast werden er ook extra maatregelen getroffen door de bodem nat te houden met behulp van waterschermen. Tevens werd de kwaliteit van de lucht regelmatig gecontroleerd.

Voor het publiek bestond de mogelijkheid om te komen kijken vanaf een speciale plek, op ongeveer 300 meter afstand van de sloop.