Elke kas van het gas, maar hoe?

Met het oog op duurzaamheid, de eindigheid van het Gronings gas en de stijgende gasprijzen moeten ook de 2600 glastuinbouwbedrijven in ons land van het aardgas af. Kassen zijn misschien geen grootverbruikers van aardgas, maar toch goed voor zo'n 7,5 procent van het totale Nederlandse verbruik.

Glastuinbouwbedrijven willen best van het aardgas af, maar hoe verwarm je dan een kas?

Leon Dukker van rozenteler Porta Nova ziet in aardwarmte de oplossing: "In 2008 hebben we een warmtewisselaar geïnstalleerd waarmee koud water uit de bodem gebruikt wordt om de kas te koelen. Het warme water dat daarbij vrijkomt, stoppen we weer in de bodem en in de winter gebruiken we dat water om de kas te verwarmen."

Volgens Dukker is stoppen met gas, naast duurzaam bezig zijn, een uitstekende manier om de kosten te drukken. "Energie is namelijk onze grootste kostenpost. Daar staat dan wel tegenover dat met het installeren van de warmtepompen "enorme bedragen" zijn gemoeid. Voor kleinere bedrijven is dat niet te doen. Zij hebben het nadeel dat ze dezelfde apparatuur moeten kopen en het vervolgens op een kleinere oppervlakte kunnen inzetten."

De kleinere glastuinbouwbedrijven waar Dukker het over heeft zitten ook niet stil. Een aantal van hen zijn in overleg om op een pijpleiding aangesloten te worden die restwarmte gaat pompen van de Rotterdamse haven naar Leiden. Alfons Slaman, eigenaar van Slaman paprika's, vertelt: "De hoofdleiding zou mooi langs ons gebied lopen. Met een aftakking kunnen we met die warmte een heel aantal kassen verwarmen."

De ondernemer probeert zoveel mogelijk collega-ondernemers uit de nabijheid erbij te betrekken, maar zelfs dan is het nog een kostbaar project. Volgens hem gaat het verwarmen met restwarmte in plaats van gas ongeveer 100.000 euro per jaar extra kosten. "Het is een forse prijsverhoging, maar ja ook gas wordt duurder. En dan praat je ook over een hoop geld."

Veel glastuinders zijn al deels van het aardgas af. LTO Glaskracht berekende dat de sector van 4,5 miljard kuub aardgas in 2010 terug gegaan is naar 3,1 miljard in 2016. Men hoopt op 1,5 miljard in 2030. Volgens Rob van der Valk, energiespecialist bij LTO Glaskracht, kan de hele sector in 2040 zonder aardgas.

Er moet echter nog veel gebeuren voor het zover is en dat kost tijd en geld. Van der Valk: "Ondernemers kunnen het wel opbrengen, maar soms vraagt dat wel om een bijdrage van bijvoorbeeld de overheid."

Ook de consument in de supermarkt kan iets gaan merken van de verduurzaming in de kassen. "Het kan concreet betekenen dat tomaten, paprika's of rozen een iets hogere prijs krijgen", aldus Van der Valk.