Eerste mijlpaal voor elektriciteitsnet op zee is gezet

Op de werf van HSM Offshore in Schiedam is het onderstel (jacket) van TenneT’s eerste offshore platform voor windenergiegebied Borssele I op een ponton geplaatst om te worden verscheept. Voor netbeheerder TenneT is dit de eerste grote mijlpaal in de realisatie van het elektriciteitsnet op zee.

Verantwoordelijke voor de offshore activiteiten en lid van de Raad van Bestuur van TenneT, Wilfried Breuer vertelt: "Het net op zee dat TenneT op de Nederlandse Noordzee realiseert, krijgt hiermee écht vorm. Ik ben er trots op dat wij zo veel kunnen bijdragen aan de energietransitie, waarin windenergie op zee een cruciale rol speelt."

Het ponton met de jacket, van 55 meter hoog, 50 meter lang, 28 meter breed en een gewicht van 2730 ton, voer op zondag 5 augustus via de Nieuwe Waterweg richting het windenergiegebied Borssele I.

In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2023 vijf windgebieden op zee aangelegd moeten zijn. De tenders voor deze kavels worden begeleidt door RVO.nl.

In de aanleg van windparken is de aanleg van een elektriciteitsnet op zee door TenneT een belangrijk onderdeel. De vijf nieuwe windparken zijn samen met de bestaande windparken goed voor een totaal vermogen van 4,5 GW. In 2030 komen daar met de routekaart nog eens 7 GW bij.