Trekvogelradar moet levens trekvogels redden van windmolens

De windmolens in de Groningse Eemshaven zorgen ieder jaar voor veel dodelijke slachtoffers onder trekvogels, doordat zij in de wieken terecht komen. De provincie Groningen wil het aantal slachtoffers laten dalen met de inzet van een zogenoemde trekvogelradar.

Ecoloog Jonne Kleyheeg-Hartman zegt: "De radar geeft gedetailleerde informatie over alle vogels die zich in het bereik bevinden. Hij ziet hoe snel en hoe hoog ze vliegen, hoe ze zich gedragen en welke route ze afleggen."

Al deze informatie moet er uiteindelijk voor zorgen om te kunnen voorspellen wanneer er een zwerm vogels aankomt. Onderzoeker Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) legt uit dat de vogels ‘s nachts, in het donker, over zee aankomen en op het vasteland willen landen.

De UvA ontwikkelde hiervoor een voorspelmodel, waarmee de vogeltrek twee dagen vooraf voorspeld kan worden. Het model is te vergelijken met de buienradar voor regen. "De windmolens kunnen dan stilgezet worden en op die manier zijn er minder vogelslachtoffers dan wanneer ze door zouden draaien", zegt Willem Bouten.

Het is belangrijk om de vogeltrek accuraat te voorspellen, omdat het abrupt stilleggen van een compleet windpark enorme gevolgen kan hebben voor de stroomvoorziening. "Het Europese elektriciteitsnet is eigenlijk een systeem zonder buffers. Stroom gaat er aan de ene kant in en aan de andere kant uit. Het kan daarom zo zijn dat als je in de Eemshaven de windmolens uitzet, in Italië het licht uitgaat", aldus Bouten.

Dit najaar wordt de trekvogelradar getest. De bedoeling is om halverwege 2020 de radar te gaan gebruiken.