Flink hogere energierekening baart ook coalitiepartijen zorgen

Nederlanders moeten, volgens coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, niet een te hoge prijs betalen voor de energietransitie. De komende dagen krijgen veel mensen een mail van de energieleverancier met de nieuwe, veelal hogere, energieprijzen voor 2019. Het gaat dan al snel om een paar tientjes per maand.

De hogere energiekosten hebben niet alleen te maken met de hogere prijzen voor elektra en gas, maar ook met een hogere belasting door het kabinet. Hiermee wil het kabinet het energieverbruik ontmoedigen. Huishoudens gaan hierdoor vanaf 1 januari gemiddeld 130 euro per jaar meer betalen.

Nu de energiebedrijven de nieuwe tarieven kenbaar maken en het voor de coalitiepartijen duidelijk wordt om welke bedragen het gaat, trappen zij op de rem.

Buma, fractievoorzitter van het CDA, is bang dat deze prijsstijgingen er juist voor kunnen zorgen dat mensen minder bereid zijn om mee te werken aan een beter klimaat.

"Het is niet zo makkelijk om te zeggen, ach, we laten mensen wel een hogere rekening voor gas betalen om ze achter de duurzaamheidsopgave te krijgen", liet Buma weten. Fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie vindt ook dat de burger moet worden ontzien.

De wens van de coalitiepartijen is om juist de belastingen te verlagen. Echter is het erg lastig om daar geld voor te vinden.

De regeling kan wel positief uitvallen voor mensen die weinig gas en veel stroom gebruiken, omdat de belasting op elektriciteit juist omlaag gaat.

Uit een berekening van het kabinet in september blijkt ondanks alles dat de meeste Nederlanders er toch qua koopkracht op vooruit zullen gaan.