De coronacrisis voorbij dit is het inkoopadvies

De coronacrisis heeft aangetoond hoe veranderlijk de energiemarkt kan zijn. De energievraag werd in rap tempo drastisch lager: productielocaties werden stilgelegd, de horeca hield zijn deuren dicht, vliegtuigen bleven aan de grond. Dat leidde tot productieoverschotten in de energiesector en oplopende prijsconcurrentie, waardoor energieprijzen een diepterecord naderden.

Nu lijkt het erop dat de impact van de crisis voorbij een piek is. Energieprijzen stabiliseren weer, bedrijven gaan voorzichtig open. Betekent dit dat je moet toeslaan en je inkoop moet vastleggen? Voorzichtigheid is geboden, want de energiemarkt is ingewikkelder dan je denkt.De wondere wereld van energieprijzen

Een vlinder veroorzaakt met zijn vleugelslag een orkaan aan de andere kant van de wereld. Dit butterfly effect geldt ook voor de energiemarkt. Lokale veranderingen kunnen grote invloed hebben op de wereldwijde koersen. Niet alleen productie bepaalt de prijs. Ook moet je rekening houden met zaken als politiek, klimaat en economie.

Je zag in 2011 hoe de energiemarkt wereldwijd veranderde door lokale gebeurtenissen. Na de Fukushima-ramp schakelde Japan massaal op gas over om na het uitzetten van kerncentrales de energieproductie op peil te houden. Hierdoor werd plotseling wereldwijd de gasprijs opgedreven. Door de onzekerheid die heerste onder handelaren kwamen vervolgens ook de olieprijzen onder druk te staan. En enkele maanden later besloot Duitsland naar aanleiding van Fukushima een groot aantal kerncentrales te sluiten, waardoor daar investeringen in groene energie in een versnelling raakten. Een tsunami in Japan zorgde zo voor een aardverschuiving in de hele energiemarkt.

De energiemarkt doorgronden kost tijd – en energie

De fluctuaties van de energiemarkt goed doorgronden is een hele kluif. De inzichten verkrijgen om de beste beslissingen te nemen is een fulltime baan. Ik kan het weten, want mijn collega’s en ik volgen bij de ENGIE Market Desk de marktontwikkelingen op de voet. Zodat onze klanten zich niet in dit onderzoek hoeven te storten.

Wij verzamelen iedere dag zoveel mogelijk informatie, van markttrends tot politieke ontwikkelingen en real-time bewegingen in energietransport, en geven op basis van die data advies op maat, zodat onze klanten op de juiste momenten kunnen profiteren van marktfluctuaties. Je kunt ons zien als de beleggingsadviseurs van de energiemarkt. Door weloverwogen advies helpen we klanten op het juiste moment de meest voordelige beslissingen te nemen.

Voorzichtigheid is de beste raadgever

De vraag is nu: zijn de huidige stabiliserende energieprijzen aanleiding om toe te slaan? De één ziet licht aan het einde van de tunnel. De ander ziet óók licht, maar vraagt zich af of dat geen aankomende trein is die in economische zin nog over ons heen gaat denderen. We zijn nog lang niet uit de crisis. Bedenk bijvoorbeeld dat de initiële stimuleringsmaatregelen van de overheid straks wegvallen, wat een grote impact op de arbeidsmarkt zou kunnen hebben. In april steeg het aantal WW-aanvragen met zo’n 40%, maar daar blijft het niet bij: De Nederlandse Bank voorspelt een diepe recessie waarbij het aantal werklozen kan oplopen naar zo’n 700.000, vergeleken met 300.000 werklozen vóór de coronacrisis. Ook dit zal effect hebben op de energievraag en -prijzen. De toekomst is dus allesbehalve zeker.

Daarom is het belangrijk je bewust te zijn van de risico’s bij het inkopen van energie en een weloverwogen strategie te hanteren. Een strategie die gebaseerd is op de doelen van je organisatie. Wat is de definitie van succes? Is budgetbesparing de belangrijkste factor? Of draait het om opportuun inkopen en zo concurrentievoordeel te behalen? Wat de overwegingen ook zijn, vaak is het beste je conservatief op te stellen: spreid je risico’s, maar sta klaar posities deels vast te leggen wanneer de situatie gunstig is.

Hoe die strategie eruit ziet, verschilt per onderneming. Dit blog kan daarom geen gouden regels bieden voor iedere situatie. Wil je op de hoogte blijven van marktontwikkelingen? Schrijf je in voor de wekelijkse marktupdate via het onderstaande formulier. Wil je meer dan algemeen advies om te bepalen wat voor jouw onderneming de beste keuze is? Neem dan contact met ons op.